Σεφεριάδης, Σ. Ι. (2021) Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου, Αθήνα: Τόπος

«Οι έννοιες», έγραψε ο νομπελίστας φυσικός George Thomson είναι «ιδέες που ονοματίζονται· καθορίζουν τα ερωτήματα που θέτουμε και τις απαντήσεις που παίρνουμε». Οι μελετητές δημιουργούν λέξεις (εννοιολογούν) για να μας πουν τι «βλέπουν» στην πραγματικότητα, να στρέψουν την προσοχή μας σε ό,τι θεωρούν ενδιαφέρον και κρίσιμο. Είτε όμως το συνειδητοποιούν είτε όχι, αυτό απηχεί τις αξίες τους, τις κανονιστικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Τις αξίες αυτές πρέπει να τις γνωρίζουμε και να τις αποτιμούμε, όμως αυτό για το οποίο τους κρίνουμε είναι τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου τους: το αν και κατά πόσον ο τρόπος με τον οποίο θέτουν και πραγματεύονται τα ερωτήματα προωθεί και διευρύνει τους γνωστικούς μας ορίζοντες ή ‒αντίθετα‒ τους συρρικνώνει. Με βασικό όπλο αρχές της κλασικής μεθοδολογίας, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη γνωστική δυστοκία που παρατηρείται σε τρείς κομβικές περιοχές της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης: στην τρέχουσα βιομηχανία των «λαϊκιστικών σπουδών», στους τρόπους με τον οποίους προσεγγίζονται τα προβλήματα της δημοκρατικής λειτουργίας, και στις ερμηνείες που προκρίνονται για να εξηγηθεί η αποτυχία των νέων αριστερών κομμάτων να αντισταθούν στην κατίσχυση του δόγματος ΤΙΝΑ. Υποστηρίζεται πως ενώ οι κυρίαρχες προσεγγίσεις λειτουργούν ως πρώτης τάξεως ιμάντες μεταβίβασης και διάχυσης των δυο βασικών αξιακών κινήτρων που τις συνέχουν (είτε της νεοσυντηρητικής υπεράσπισης της μεταδημοκρατίας είτε της προβολής του νέου ρεφορμισμού ως της μόνης δυνατής απάντησης στην ολοένα εντεινόμενη συστημική κρίση), εκβάλλουν εντούτοις σε μια κοινωνική επιστήμη με αποκαρδιωτικά ερευνητικά αποτελέσματα. Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναδεικνύει και καυτηριάζει τα πολλαπλά ερευνητικά αδιέξοδα των κυρίαρχων εννοιολογήσεων του «λαϊκισμού», και εισηγείται την άποψη πως ο όρος είναι χρήσιμο να ονοματίζει τη σημασία «ψευδείς επικλήσεις του λαϊκού». Το δεύτερο μέρος αξιοποιεί την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία των περιεχομένων πολιτικής στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κρίση των κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό κατατίθενται επίσης επιχειρησιακά προσανατολισμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατικοποίησης, καθώς και προβληματισμοί αναφορικά με την πρόκληση της δημοκρατικής επέκτασης και εμβάθυνσης.

Πίνακας Περιεχομένων και τμήμα της Εισαγωγής

Η σελίδα του βιβλίου στο Facebook

Η βιβλιοπαρουσίαση – Facebook event

Ρεπορτάζ της βιβλιοπαρουσίασης της 19ης Μαΐου από την Λένα Κυριακίδη – Εφημερίδα των Συντακτών, 5 Ιουνίου 2022

Η αναγγελία της εκδήλωσης στην Εφημερίδα των Συντακτών – 19 Μαΐου 2022

Η βιβλιοπαρουσίαση στο Κουτί της Πανδώρας – 17 Μαΐου 2022

Η βιβλιοπαρουσίαση στο InfoWar – 16 Μαΐου 2022

Η βιβλιοπαρουσίαση στην Εφημερίδα των Συντακτών – 16 Μαΐου 2022

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σεραφείμ Σεφεριάδης: Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά. Η Πρόκληση της Μεθόδου -Βιβλιοκριτική από τον Σταύρο Τομπάζο, μέρος α’ ‒Commune πολιτική και θεωρητική παρέμβαση, 12 Ιουλίου 2021

Σεραφείμ Σεφεριάδης: Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά. Η Πρόκληση της Μεθόδου -Βιβλιοκριτική από τον Σταύρο Τομπάζο, μέρος β’ ‒Commune πολιτική και θεωρητική παρέμβαση, 27 Ιουλίου 2021

«Τι (δεν) είναι λαϊκισμός». Βιβλιοκριτική από τον Θανάση Κολλιόπουλο ‒iEidiseis, 12 Ιουλίου 2021

«‘Λαϊκισμός’ : έννοια παραπλανητική και ατελέσφορη» – Συνέντευξη στον Χάρη Γολέμη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου (ΕΠΟΧΗ, 8/9 Μαΐου 2021)

«Κοινωνικό Κράτος: Όψη Λαϊκισμού ή Δημοκρατίας;» – Αναδημοσίευση της βιβλιοκριτικής του Νίκου Κουραχάνη στην Ελληνοφρένεια (9 Μαΐου 2021)

«Κοινωνικό Κράτος: Όψη Λαϊκισμού ή Δημοκρατίας;» – Βιβλιοκριτική από τον Νίκο Κουραχάνη (The PressProject, 6 Μαΐου 2021)

«Μας απειλεί όλους η ιδεολογική χειραγώγηση της επιστήμης» -Συνέντευξη στη Ντίνα Δασκαλοπούλου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου (Εφημερίδα των Συντακτών -24/25 Απριλίου 2021)

Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου – Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη (Εκδόσεις Τόπος) (Προδημοσίευση από το polispress.gr -28 Μαρτίου 2021)

Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου – Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη (Εκδόσεις Τόπος) (Προδημοσίευση από τη HuffingtonPost 27 -Μαρτίου 2021)

Λαϊκισμός, Δημοκρατία και Αριστερά-Τι μάθαμε δέκα χρόνια μετά τα κινήματα της κρίσης; (Kosmodromio.gr -26 Μαρτίου 2021)

Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: Η πρόκληση της μεθόδου (News 24/7 -26 Μαρτίου 2021)

Λαϊκισμός, Δημοκρατία και Αριστερά – Τι μάθαμε δέκα χρόνια μετά τα κινήματα της κρίσης; (Ελληνοφρένεια -26 Μαρτίου 2021)

«Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου» – Νέο βιβλίο του Σ. Σεφεριάδη (Ξεκίνημα -26 Μαρτίου 2021)

«Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά» — Νέο βιβλίο του Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη (InfoWar -26 Μαρτίου 2021)

Λαϊκισμός, Δημοκρατία και Αριστερά – Τι μάθαμε δέκα χρόνια μετά τα κινήματα της κρίσης (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ -25 Μαρτίου 2021);

Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά – Η πρόκληση της μεθόδου: Το νέο βιβλίο του Σεραφείμ Σεφεριάδη (Το Κουτί της Πανδώρας -23 Μαρτίου 2021)

Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ: Δελτίο Τύπου