Το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής που ιδρύθηκε το 2015 (ΦΕΚ 1722/18.8.2015), αποτελεί μετεξέλιξη του «Κύκλου Συγκρουσιακής Πολιτικής» ‒σχήμα το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 ως ένα απλό σεμινάριο υποψηφίων διδακτόρων. Είχε ήδη προηγηθεί, το Μάιο του 2006, το διεθνές συνέδριο Συλλογικές δράσεις και κοινωνικά κινήματα στον 21ο αιώνα το οποίο, με πρωτοβουλία του επίκουρου τότε καθηγητή Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη, συνδιοργάνωσε το ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, το οικείο του Τμήμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας) και η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης. Στο συνέδριο εκείνο συμμετείχαν οι πιο σημαντικοί μελετητές του κινηματικού φαινομένου διεθνώς: ο Sidney Tarrow ‒σε κείμενο που συνέγραψε από κοινού με τον Charles Tilly, η Frances Fox Piven και ο Jeff Goodwin από τις ΗΠΑ, οι Donatella DellaPorta, Mario Diani, Dieter Rucht, Marco Giugni, και Bert Klandermans από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Η έναρξη του συνεδρίου συνέπεσε με την έκδοση ειδικού αφιερώματος για τα κοινωνικά κινήματα στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, ενώ η διεξαγωγή του έδωσε και έδωσε την ευκαιρία σε νεότερα μέλη ΔΕΠ (όπως οι Σεφεριάδης, Σερντεδάκις, Μποτετζάγιας και Ψημίτης) να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Εξίσου σημαντικός υπήρξε ο ρόλος των νέων μελετητών ‒την εποχή εκείνη υποψήφιων διδακτόρων‒ Κώστα Κανελλόπουλου και Λουκίας Κοτρωνάκη.

                Στη βάση της δυναμικής που προκλήθηκε, πραγματοποιήθηκαν κάποιες πρώτες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2007-08 ενώ ο «Κύκλος» συστηματοποίησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2008. Το ξέσπασμα εξεγερσιακών συλλογικών δράσεων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη, έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο τη διεξοδική τους διερεύνηση. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε νέο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά με τίτλο Εξεγερσιακές συλλογικές δράσεις σε συγκριτική προοπτική. Στο συνέδριο συμμετείχε πλειάδα σημαντικών μελετητών, ενώ οι εργασίες του οδήγησαν στην έκδοση του τόμου Violent Protest, Contentious Politic and the Neoliberal State, Farnham/Burlington: Ashgate, 2012.

                Με πυρήνα το διαρκές σεμινάριο, που έκτοτε διεξάγεται αδιάλειπτα, καθώς και άλλες συναφείς εκδηλώσεις (διαλέξεις, ημερίδες, προβολές), το Εργαστήριο διερευνά την ιστορική και πολιτική κοινωνιολογία των συλλογικών δράσεων με πνεύμα εύρωστα διεπιστημονικό σε μεγάλο θεματικό εύρος ‒στοιχείο που αποτυπώνεται στην ενότητα «Το σεμινάριο 2009/2019-20» αυτής της ιστοσελίδας. Μέλη του συμμετέχουν ενεργά σε διεθνείς δράσεις (ΕECPR, IPSA, ISA), διδάσκουν μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και με την έρευνά τους συμβάλλουν τόσο στην ανάδειξη εμπειρικών δεδομένων όσο και στην προώθηση του θεωρητικού προβληματισμού.